Dartsin mestaruuskisat eli World Darts Championships järjestetään jokavuosi, alkaen joulukuun puolessa välissä ja päättyy tammikuun alkupuolella. Kisat järjestää Professional Darts Corporation joka on järjestänyt tapahtuman vuodesta 1994 lähtien. Turnauksessa jaetaan eniten rahaa muihin katsottuna, 2018 pääpalkinto oli 500,000 puntaa ja yhteensä turnauksessa jaettiin 2,500,000 puntaa.

Historiikkia

1992 perustettu World Darts Council, nykyiseltä nimeltään Professional Darts Corporation (PDC) järjesti ensimmäisen maailmanmestaruusturnauksensa vuodenvaihteessa 1993-94. Turnaukseen osallistui 24 pelaajaa, kyseinen kilpailu järjestettiin Circus Tavernissa Purfleetissa. Nykyään turnaus järjestetään Lontoossa, Alexandra Palacessa.

Professional Darts Corporation PDC

PDC on läheisesti kytköksissä pelaajien etuja valvovaan Professional Darts Players Associationiin (PDPA). Sääntöjä ja niiden noudattamista PDC:n kilpailuissa valvoo elin nimeltä Darts Regulation Authority (DRA). Vuonna 2010 PDC:n pääjohtajana toimi Barry Hearn ja toimitusjohtajana Matthew Porter. PDC syntyi nimellä World Darts Council 1992, joukon huippuheittäjiä erottua British Darts Organisationista oltuaan tyytymättömiä BDO:n suorittamaan markkinointiin ja lajin medianäkyvyyteen, sekä sitä myötä tuloihinsa. ##Dartsin suuria nimiä Vaikka Suomessakin pelataan “paljon” darts-tikoilla, ei Suomi ole päässyt aivan huippusijoituksille kansainvälisissä kilpailuissa. Suomalaisia lajin huippuja tällä hetkellä ovat muun muassa Ulf Ceder, Kim Viljanen, Tatu Pehkonen, Marko Kantele ja Veijo Viinikka sekä naisista Kirsi Viinikainen, Lumi Silvan ja Kaisu Rekinen. Yksi vaihtoehtoinen tapa pelaajien keskinäiseen vertailuun on otteluissa saavutettu heittokeskiarvo ja yli 100:aa pistettä per 3 tikkaa voidaan edelleen pitää huipullakin erinomaisena suorituksena. Nykydartsia aikoinaan hallinnut Taylor on otteluissaan toistuvasti yltänyt yli 110 pisteen heittokeskiarvoihin. Tämän hetken (joulukuu 2018) WDF rankingissä kärjessä on Walesin Jim Williams ennen englantilaista Scott Mitchelliä ja Saksan Michael Unterbuchneria.

Euroopan mestaruuskisat

Vuoden 2017 WDF kisat pidettiin syyskuussa Budapestissa Unkarissa ja miesten voittoon nousi Irlannin tasavallan Martin Heneghan. Parivoittoon itsensä heittivät Scott MItchell ja Daniel Day Englannista ja neljän miehen voittoon nousi joukkue Ruotsista. Naisten voittaja oli Fiona Gaylor Sveitsistä, parien voittoon heittivät Hedman/O’Brian Englannista samoin kuin neljän hengen joukkuevoitto meni Englantiin. Myös ns. kokonaisvoitto eli eniten pisteitä keränneet maat olivat sekä miehissä että naisissa Englanti. Suomi oli miehissä seitsemäs voittaen mm. Walesin (38 joukkuetta yhteensä). Suomen naiset saalistivat kisoissa pisteitä 15.sijaan oikeuttavan määrän (34 joukkuetta).

Dartsin MM-kisat

Vuoden 2018/19 MM-kisat olivat William Hillin sponsoroimat joten kisan nimikin oli William Hill World Darts Championships. Koko vuoden rahavoittaja oli Mixhael Smith joka tienasi 175 000 puntaa otteluissaan vaikka hävisikin MM-ottelun. Sen sijaan eniten rahaa kahdessa vuodessa tikkoja heittämällä on kerännyt kolminkertainen MM-voittaja Michael van Gerwen, jonka kahden vuoden tienestit heittämällä on järkyttävä 1,6 miljoonaa puntaa! Suomalaisia ei näillä listoilla näy ja 44 parasta mies heittäjää on tienannut yli 100 000 puntaa tikkaa heittämällä.

Ammattilaisuus

Ammattilaiskiertueelle pääsee karsintojen kautta, joihin taas pitää olla vähintään 16 vuotias. Varsinaisella ammttilaiskiertueelle pelaa maksimissaan 128 pelaajaa. Knoppitietona: ammattilauturnausten tunnusmusiikki on Planet Funkin Chase the Sun-kappale. Vuoden 2019 aikana Euroopankiertue pitää sisällään 13 turnausta Saksassa, Itävallassa, Belgiassa, Tsekissä, Tanskassa ja Gibraltarilla, näistä on mahdollisuus päästä eteenpäin kohti MM-turnausta. Englannissa karsintoja järjestetään seitsemän kappaletta.

Pohjoismaiden karsinta on Kööpenhaminan turnaus 13.6.2019 josta pääsee yksi pelaaja loppukilpailuun. Englannista turnaukseen tulee 18, Euroopasta 6, Länsi-ja Eteläeuroopasta 2, Itäeuroopasta 1 ja lisäksi kilpailun jäjrestäjä maasta lisäksi neljä kilpailijaa. Tämä kisa on Unibetin sponsoroima ja vuoden 2018 voittaja oli James Wade, ja häntä ennen Michael cvan Gerwen voitti neljä kertaa putkeen keskiarvon ollessa kaksi kertaa näissä yli 100 pistettä!

Hall of Fame

Ammattilaispelaajille pidetään myös Hall of Fame listausta, jonne on vuodesta 2005 alkaen päässyt 15 eri pelaajaa, viimeisimpinä vuonna 2018 “aateloitu” Dave Clark. Hän pääsi hall of fameen siksi, että hän on vuodesta 2002 kiertänyt turnauksissa Sky Sportsin juontajana. Edellinen listalle päässyt pelaaja oli amerikkalainen John Part, joka nostettiin Hall of Fameen vuonna 2017.